Ce au în comun Bodu, Funeriu, Ponta și Vadim?

Campania electorală pentru Parlamentul European a debutat apatic. Lansările din prima zi de campanie au fost mult diferite de cele din 2012, de la alegerile naționale. Au lipsit miile de susținători și spectacolele grandioase, semn că partidele consideră că alegerile europene au miză scăzută. Prima săptămână a fost dedicată de majoritatea competitorilor evenimentelor din teritoriu, mai degrabă întâlniri cu simpatizanții decât mitinguri populare. Aparent, partidele sunt mulțumite cu prezența scăzută și caută mai degrabă să-și mobilizeze nucleul susținătorilor decât să atragă la urne cetățenii nehotărâți sau mai puțin interesați de politică.

Pe de altă parte, probabil și datorită acalmiei, discursul competitorilor a fost simțitor mai curat decât altă dată. Am înregistrat simțitor mai puține excese retorice, insulte sau atacuri sub centură decât în campaniile precedente. Nu știm să spunem dacă este politicienii români au învățat să fie ceva mai politicoși sau este pur și simplu efectul dezinteresului. Poate că este o combinație a celor doi factori. Chiar dacă prea puțini candidați au accepta să semneze angajamentul „Campanie fără discriminare”, este important și că a scăzut de asemenea simțitor numărul politicienilor care au apelat la arme retorice din zona discriminării, intoleranței sau a discursului incitator la ură. Nu putem decât să sperăm că situația va rămane cel puțin la fel de calmă și în celelalte săptămâni de campanie electorală.

Totuși, mai puțin nu înseamnă deloc. Sunt politicieni care, fie în căutare de voturi, fie pentru că așa gândesc și uneori uită să se controleze, nu au ratat momente importante în care puteau să se abțină. Cel mai des întâlnim astfel de comportamente pe Facebook, un mediu în care unii politicieni se simt mai puțin încorsetați și mai liberi să spună ceea ce gândesc cu adevărat (doar Internetul e liber; ce contează că niciunul nu a semnat Carta drepturilor digitale?) Am cules câteva astfel de exemple.

bodu1Europarlamentarul Sebastian Bodu, trecut chiar înainte de alegeri de la PDL, unde nu a mai găsit coledzi, la PNȚCD, încearcă să arate că nu îi plac socialiștii și că nu se teme să critice în termeni duri acțiunile acestora. Se leagă însă de o chestiune minoră și derapează într-un amestec de misoginie și bădărănie. În doar câteva rânduri minimizează rolul unei politiciene franceze la cel de iubită a unui bărbat – tipic pentru un misogin; schițează rapid câteva portetre deloc măgulitoare ale altor femei în politică; și generalizează de la un singur caz caracterizând toate ideile adversarilor politici drept „stupide”.

bodu2Câteva zile mai târziu, sub pretextul unei glume, același candidat revine cu un comentariu profund rasist la adresa romilor. De remarcat că este o idee foarte pe placul simpatizanților domnului Bodu, deci punctul a fost lovit. Se pare însă că cineva l-a tras de mânecă, pentru că statusul respectiv a fost șters după două zile. Noi i-am păstrat imaginea pentru posteritate (nu, nu a fost șters, e la locul lui, nu l-am remarcat printre celelalte. Domnul Bodu ne-a atras atenția asupra erorii, după cum se poate vedea în primul comentariu de mai jos).

funeriuIndiferent la eroarea generalizărilor pripite se arată și fostul ministru al educației, actual candidat din partea Partidului Mișcarea Populară, Daniel Funeriu. Ne-am și așteptat de la un om de știință să evite astfel de greșeli elementare. Enervat probabil de afirmațiile unui populist britanic, domnul Funeriu împarte tacticos viitorul Parlament European în trei: responsabili (adică „ai lui”), iresponsabili (adică socialiștii) și cretini (adică toți ceilalți). Inutil să numărăm câți oameni de calitate intelectuală și morală s-au trezit categorisiți iresponsabili sau cretini pentru că îndrăznesc să aibă alte opoțiuni ideologice decât domnul Funeriu. Notăm cu regret și în acest caz popularitatea insultei printre admiratorii candidatului. Înțelegem că între timp domnul Funeriu ar da lista pentru PE pentru o încercare la parlamentul național; poate că populismul îi va fi util în efortul său.

Deși nu candidează (sau poate candidează, mai spre sfârșitul anului) premierul Victor Ponta participă activ la campania electorală. Aparent, a dezvoltat o preocupare adâncă pentru un adversar politic care de asemenea nu candidează (sau poate…), Elena Udrea, de la PMP. Problema nostră este că modul în care domnul Ponta înțelege să vorbească despre doamna Udrea nu este deloc unul decent. Aflăm cu neplăcută surprindere din presă despre repetatele referiri cu conotații sexuale ale domnului Ponta, care spune, spre exemplu, că „ [Udrea] este o doamna care se ocupa cu ridicatul si nu as vrea sa-i fac concurenta.Nici nu as putea fi mai bun decat doamna Udrea la ridicat”; sau că, în apalauzele tineretului PSD, se referă la aceeași (posibil) contra-candidată în termenii „Băsescu ne atacă cu parașute”, concluzionând că “cea mai mare insulta la adresa unei femei din Romania e sa o dai exemplu pe Elena Udrea”. Cei prezenți, viitorul PSD, femei și bărbați, deopotrivă, au apreciat discursul; trist moment pentru cel mai mare partid din România.

vadim2Despre stilul și limbajul președintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor am vorbit destul în ultimii douăzeci de ani. Este politicianul care a introdus mizeria în politică. Îl menționăm la finalul acestui articol doar pentru a arăta că, deși are prozeliți, nu își pierde abilitățile. Într-un singur panseu al liderului PRM, la adresa unei contracandidate în politică, găsim toate tarele subliniate la intervențiile celor menționați mai sus, și altele din panoplia proprie celui auto-denumit „tribunul poporului”. Inevitabil, succesul popular este foarte mare, depășind ca număr de like-uri și share-uri toate cele de mai sus. Nu e de mirare, domnul Vadim și-a educat și selectat simpatizanții în acest fel. Ne bucurăm să constatăm că acest proces de auto-selecție duce încet și la eșecul proiectului politic al lui Corneliu Vadim Tudor, ce se îndreaptă către un nou eșec electoral, după cel din 2012.

Din nefericire, constatăm că numărul de vadimi din politică pare să crească și îi găsim unde ne așteptăm mai puțin: oameni tineri, din generația nouă. Căci acestea sunt elementele răspunsului la întrebarea din titul: oameni politici care au uitat buna cuviință. Însă unul singur e din trecut, ceilalți își doresc să fie viitorul.

2 Responses to Ce au în comun Bodu, Funeriu, Ponta și Vadim?

1. Imi asum fiecare postare. Daca nu va plac mesajele conservatoare a fiți sanatosi. Dar măcar nu mintiti ca imi sterg postările. Cel cu ‘Fiare Vechi’ e bine mersi, la locul lui. Nu a fost sters. Daca vreți, data viitoare va pun si o poza cu echipa pe colectare.

2. admin says:

Mulțumim pentru precizare. Am actualizat articolul.

Totuși, păcat că nu vreți să vă schimbați atitudinea. Nu valorile sunt problema, ci modul în care sunt exprimate.