Eliberați dreptul la vot de constrângeri administrative absurde!

VotPrimul tur al alegerilor prezidențiale din acest an a arătat încă o dată că organizarea deficitară conduce la îngrădirea dreptului fundamental la vot. La fel ca în fiecare an electoral, sunt cetățeni care așteaptă multe ore la coadă pentru a vota sau, și mai grav, pentru a li se refuza participarea politică.

Autoritățile publice – Parlamentul, Guvernul, Autoritatea Electorală și Biroul Electoral Central – nu pot spune că au nu au fost avertizate de aceste posibile probleme, dat fiind că se întâmplă la fiecare scrutin. De altfel, justificarea Guvernului de a acționa la limita Constituției modificând legea electorală prin ordonanță de urgență cu patru luni înainte de alegeri (OUG 45/2014) începe astfel: „Luând în considerare faptul că organizarea votării în secțiile de votare speciale generează atât dificultăți logistice, cât și suspiciuni referitoare la exercitarea unor practici care vizează fraudarea alegerilor…”. Aparent, autoritățile au „luat în considerare”, dar nu au reușit să găsească soluții, presupunând că le-au căutat.

În vederea asigurării în bune condiții a turului doi al alegerilor prezidențiale, Fundația pentru o societate deschisă recomandă autorităților publice următoarele măsuri imediate pentru ameliorarea situației, în cadrul legislativ existent:

1. Adoptarea de către Biroul Electoral Central a unui model privind deja faimoasa „declarație pe proprie răspundere” privind votul multiplu și publicarea pe site-ul BEC, astfel încât să poată fi completat de acasă de către cetățeni și doar semnat în biroul secției de vot. Nu există în lege o prevedere care să interzică acest lucru.
  1. Asigurarea de către prefecți și de către ambasade, în secțiile de vot în care s-a înregistrat un număr ridicat de votanți pe liste speciale, a echipamentelor și consumabilelor pentru multiplicarea respectivelor declarații. Cum secțiile de vot se află în instituții publice (școli, respectiv ambasade), acest lucru nu ar trebui să fie o problemă.
  1. Găsirea unei soluții de către MAE și BEC pentru suplimentarea numărului de ștampile și persoane din comisiile de vot din secțiile de vot în secțiile din străinătate unde există comunități mari de români, astfel încât să scadă timpul petrecut de fiecare votant în secția de vot .

Pe termen lung, pentru a rezolva problema de fond, solicităm autorităților următoarele măsuri:

1. Adoptarea de către Parlament a Codului Electoral, cel mai târziu în prima sesiune din anul 2015. Codul Electoral este ansamblul de proceduri ce se aplică în perioada electorală și este necesar pentru a clarifica și crește transparența întregului proces. Amintim că încă din anul 2011, Autoritatea Electorală a elaborat un proiect de Cod, dar acesta a fost ignorat de Parlament.
  1. Revizuirea de către Parlament, în cooperare cu Autoritatea Electorală, a prevederilor legislative vetuste, de tipul „declarației pe proprie răspundere”, care nu fac decât să încurce procesul electoral.
  1. Inițierea de către Guvern, în colaborarea cu AEP, a unui proiect național pentru informatizarea procesului electoral, cu termen 2016 penru intrarea în vigoare.
  1. Inițierea de către Parlament, în colaborare cu AEP, cu sprijinul societății civile, a unui proiect de lege care să introducă metode de vot alternative votului în persoană (votul anticipat, votul prin corespondență și/sau votul electronic, în funcție de condițiile existente).

Fundația pentru o societate deschisă, alături de alte organizații ale societății civile, a contribuit de-a lungul timpului cu numeroase studii, articole și puncte de vedere care vin în sprijinul acestor măsuri. Sunt numeroși experți independenți care pot să ajute la acest proces. Autoritatea Electorală are un bogat stoc de cunoaștere în domeniu. Toate condițiile există pentru o schimbare eficientă. Mai este nevoie doar de voință politică.

*Imagine preluată de pe site-ul stirileprotv.ro

One Response to Eliberați dreptul la vot de constrângeri administrative absurde!

1. Pingback: Solicitari adresate Guvernului pentru turul 2 ca toti cetatenii sa poata vota | Iulius Rostas's Blog