Eu cu cine votez? Instrumente on-line care ne ajută să luăm o decizie

Exemplu statistică votewatchÎntrebarea „eu cu cine votez?” a rămas, de la Caragiale încoace, o marcă a alegerilor din România. Suntem adesea în situația de a privi cu nemulțumire la toți candidații, încercând să identificăm care ar fi alegerea cea mai potriviă, care partid sau candidat independent este mai aproape de propriile noastre valori. Inevitabil, ajungem și la discuția despre dublul standard: una spune candidatul, alta face alesul. Este foarte adevărat că partidele românești folosesc adesea ideologia doar ca formă de marketing electoral, neavând intenția de urma principiile declamate. Însă este la fel de adevărat că în cazul alegerilor pentru Parlamentul European acest neajuns al politicii locale este compensat de dimensiunea europeană a scrutinului. În Parlamentul European contează familia politică a aleșilor; este important cum se raportează fiecare parlamentar individual, la chestiunile de interes, dar și cum alege să voteze grupul politic din care face parte. Mai mult, începând cu acest mandat grupul politic majoritar va desemna președintele Comisiei Europene, o poziție foarte influentă. Din toate aceste motive, este important să încercăm să cunoaștem mai bine activitatea candidaților și să înțelegem care sunt mizele Parlamentului European.

Pe de altă parte, nu este simplu de urmărit activitatea Parlamentului European. Este o instituție complexă, care abordează nenumărate subiecte, are un aparat birocratic consistent și proceduri dificil de înțeles pentru neinițiați. Cu toate acestea, PE este responsabil pentru decizii care ne afectează viața în cele mai neașteptate feluri. Ne bucurăm când auzim că de la 1 ianuarie 2015 nu vor mai exista taxe de roaming pentru telefonia mobilă în țările membre ale Uniunii; ne întristăm atunci când aflăm de schimbări ale bugetului Uniunii care conduc la mai puțini bani pentru România; ne enervăm sau ne amuzăm discutând despre cum ar putea micii românești să fie declarați incompatibili cu normele europene. Într-un fel sau altul, Parlamentul European are câte ceva de spus în toate aceste decizii.

Din fericire există entuziaști care încearcă să facă lumină în hățișul birocratic european și să ne ajute să înțelegem. Cu ajutorul Internetului, este acum mai simplu să fim informați măcar despre chestiunile mari, de ansamblu, chiar dacă nu avem timp sau înclinație pentru a descifra microuniversul PE. Apar tot mai multe instrumente online care ne ajută să luăm o decizie. Ne-am propus să vă prezentăm o parte dintre ele și vom începe cu cele dezvoltate de VoteWatch Europe, o organizație independentă care și-a propus să crească transparența și procesului decizional din Uniunea Europeană prin refolosirea datelor publicate de instituțiile europene și prezentarea lor către public într-o formă atractivă. Site-ul organizației, care merită a fi explorat (din păcate doar în engleză, dar lesne de înțeles), este o uriașă bază de date căreia îi sunt asociate numeroase tipuri de statistici și prezentări grafice. Spre exemplu, puteți să vedeți activitatea tuturor membrilor PE în mandatul curent și să faceți topuri în funcție de acțiunile concrete ale acestora (rapoarte realizate, voturi, opinii etc.). Aplicând diverse filtre, puteți obține topuri specifice, cum este cel din imaginea de mai sus, în care am selectat doar europarlamentarii români și i-am organizat descrescător după numărul de rapoarte realizate.

Vote MatchFoarte interesantă pentru decizia de vot este aplicația VoteMatch. Autorii site-ului au selectat unsprezece decizii importante ale PE din ultimii ani. Aveți posibilitatea să votați da sau nu pentru fiecare dintre ele, apoi să comparați rezultatul propriului vot cu alegerile fiecărui membru al parlamentului, cu cel al grupurilor politice sau al reprezentanților fiecărei țări în parte. Puteți astfel să vedeți cât de bine vă sunt reprezentate opțiunile, dar și cine v-a reprezentat cel mai bine pe parcursul acestui mandat.

Elect the president

Speciial pentru alegerile din acest an, echipa VoteWatch a dezvoltat site-ul Electio 2014, care aduce la rândul său mai multe instrumente utile. În primul rând găsim o versiunea extinsă a VoteMatch, cu 20 de subiecte. Este importantă pentru țări ca România, unde două treimi dintre candidații aflați pe locuri considerate eligibile de către partide sunt și actuali membri ai Parlamentului European. Secțiunea „Elect the president” încearcă să construiască un profil al candidaților propuși de familiile politice europene pentru președinția Comisiei, folosind ca date de intrare voturile cetățenilor. Sperăm ca pe viitor secțiunea să fie dezvoltată pentru a include informații despre cei propuși; deocamdată sunt doar link-uri la site-urile oficiale. Este interesantă și secțiunea Poll Watch, în care sunt agregate informațiile din cele mai recente sondaje de opinie publicate în fiecare țară pentru a estima numărul de aleși pentru fiecare grup politic. Spre exemplu, la data la care publicăm acest articol sondajele arată o egalitate între cele două grupuri dominante, popularii și socialiștii, fiecare având 212 mandate. România ar fi în grupul țărilor în care socialiștii obțin majoritatea mandatelor puse în joc. Electio 2014 își propune să dezvolte și o secțiune în care să aducă votul unor lideri de opinii și pozițiile unor organizații non-guvernamentale în legătură cu cele 20 de subiecte din VoteMatch, astfel încât utilizatorii să aibă la dispoziție și această referință. Deocamdată este doar la început, dar așteptăm cu interes conținut suplimentar.