Festivalul de la Cannes față cu alegerile europene sau care este miza alegerilor din mai 2014?

Anul 2014 este an electoral nu doar în România, ci în întreaga Europă, iar europenii cu democrații ceva mai vechi decât cea românească au înțeles că o Uniune Europeană puternică reprezintă cel mai eficient instrument pentru o dezvoltare economică și socială durabilă pe vechiul continent.

Anul acesta alegerile europarlamentare se desfășoară în luna mai. În mai toate statele membre UE se încearcă strategii tot mai diverse de mobilizare a cetățenilor la vot. Pentru că mesajele și abordările tradiționale nu mai mobilizează oamenii să vină la vot, iar 2014 este un an crucial pentru viitorul Uniunii Europene pe fondul creșterii susținătorilor partidelor eurosceptice și xenofobe, anul acesta Franța uimește prin sacrificiile pe care le face pentru a motiva oamenii să se prezinte la vot și taie în …. cultură vie. Mai exact în celebrul festival de film de la Cannes.

2014 este primul an, după mai ’68, când  Festivalul de film de la Cannes își scurtează programul cu o zi pentru a atrage atenția asupra importanței pe care o au alegerile europarlamentare și pentru a permite cetățenilor francezi sau rezidenți în Franța să participe la alegerile organizate pe 25 mai. Și să nu uităm că vorbim de fracezii celebri pentru laissez faire-ul lor. Așadar, păstrând proporțiile și nuanțele, putem spune că importanța deciziilor luate în primăvara lui 2014 este, pentru Europa, similară celei din primăvara lui 1968.

Deși este abia a doua rundă a alegerilor europene pentru România și, din fericire, în țara noastră discursul eurosceptic încă nu a găsit susținători numeroși, miza alegerilor europene este una foarte mare. Drepturile românilor de a circula liber în țări membre UE sau de a se angaja sau studia în acestea depind în primul rând de deciziile Parlamentului European. Exemplul resticțiilor impuse cetățenilor români în Marea Britanie este grăitor. Ca urmare a refuzului ridicării acestor restricții, Uniunea Europeană a inițiat procedura de infringement și așa s-a descoperit că Marea Britanie nu are date să susțină mituri precum abuzurile cetățenilor români asupra sistemului de asistență socială britanic. În astfel de situații rolul Parlamentului European este crucial pentru apărarea intereselor românilor. Pe lângă aceste exemple, o prezență cât mai mare la vot în cadrul alegerilor europarlamentare, înseamnă și un vot de încredere dat Uniunii Eurihr_qr_code_ohne_logoopene. Să nu uităm: creștererea economică înregistrată în România în ultimii ani, deși firavă, tot apartanenței la Uniunea Europeană se datorează, nemaivorbind de mult-discutatele remitențe trimise de emigranții români în țară. Mai mult, acei puțini kilometri de autostradă construiți în ultimii zece ani în România sunt tot o consecință a apartenței la UE și lista poate continua cu exemple și mai multe, dar mai util ar fi să ne uităm mai la est de noi, în Ucraina, unde efectele lipsei unui garant de talia Uniunii Europene sunt grăitoare.

Iată de ce  este foarte important să decidem cine anume reprezintă în Parlamentul European România, dar și țările în care locuiesc comunități importante de români. Vă invităm să urmăriți proiectele Fundației pentru o societate deschisă dedicate alegerilor europarlamentare Românii votează pentru Europa! și Alegeri 2014: Împotriva discursului urii și să votați la algerile europarlamentare din mai 2014!