Fundația pentru o societate deschisă lansează proiectul “Alegeri 2014: Împotriva discursului urii”

IMG_4070[1]Fundația pentru o societate deschisă a lansat astăzi proiectul “Alegeri 2014: Împotriva discursului urii”, inaugurând totodată schimbarea numelui și intrarea într-o nouă etapă de funcționare, ca organizație autonomă.

Pe 25 mai sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European, iar în luna noiembrie alegeri prezidențiale. „Ne așteptăm la continuarea degradării discursului politic, prin perpetuarea unor teme populare, dar îndreptate împotriva drepturilor fundamentale, mergând de la stigmatizarea unor grupuri sociale până la incitarea la ură și violență. Așa cum am văzut în ultimii ani, astfel de elemente se regăsesc de multe ori în discursul tuturor partidelor, indiferent de ideologie”, afirmă Ovidiu Voicu, Directorul Departamentului de Politici Publice al Fundației pentru o societate deschisă și managerul proiectului.

Proiectul lansat astăzi, “Alegeri 2014: Împotriva discursului urii”, își propune să contribuie la diminuarea utilizării afirmațiilor discriminatorii la adresa femeilor, romilor și a persoanelor LGTBI de către politicienii români, profitând de presiunea exercitată de colegii lor de alianțe europene în timpul alegerilor europene. De asemenea, proiectul își propune mobilizarea cetățenilor români să voteze împotriva politicienilor care în discursul lor instigă la ură sau recurg la populism pentru a câștiga voturi.

IMG_4074[1]

IMG_4094[1]Proiectul folosește o combinație inovatoare de name & shame și satiră, prin care sancționează indirect candidații la alegerile europarlamentare și prezidențiale care incită la ură sau folosesc discursuri populiste.

Acest proiect și altele propuse de alte organizații au fost prezentate în cadrul unei dezbateri care a abordat modurile în care organizațiile non-guvernamentale active în lupta împotriva discriminării vor monitoriza, analiza și raporta activitățile candidaților la alegerile pentru Parlamentul European, întâlnirea fiind o oportunitate de prezentare a inițiativelor societății civile în pragul alegerilor europarlamentare.

La dezbatere au participat aproape 30 de persoane reprezentând următoarele organizații: Fundația pentru o societate deschisă (organizatoarea evenimentului), APADOR-CH, CeRe, Asociația ACCEPT, Expert Forum, E-Civis, National Democratic Institute, ANBCC, Step By Step, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, FRONT, Black Sea Trust, Asociația MetruCub și grupul Uniți, Salvăm!.

Reprezentanții organizațiilor prezente la dezbatere au concluzionat că există câteva suprapuneri în proiectele lor care vizează alegerile europene, suprapuneri care oferă oportunitatea colaborării în scopul obținerii unor rezultate mai eficiente. Astfel, cei prezenți și-au propus să colaboreze prin intermediul unor grupuri de lucru pe câteva direcții:

• monitorizarea discursurilor candidaților români la alegerile europene;
  • realizarea unor reacții concertate la derapajele remarcate în discursurile candidaților;
  • redactarea unor propuneri legislative;
  • mobilizarea la vot a alegătorilor români aflați în România sau în alte tări din Uniunea Europeană.