Întâlnire cu Cristian Preda, Partidul Mișcarea Populară

DSC07339București, 5 mai 2014 – Astăzi, Fundația pentru o societate deschisă a organizat a doua întâlnire din cadrul seriei de dezbateri organizate între reprezentanții societății civile și candidații la alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe 25 mai, în cadrul proiectului “Alegeri 2014: Împotriva discursului urii”.

DSC07341Cristian Preda, primul candidat de pe lista Partidului Mișcarea Populară pentru Parlamentul European, a participat la această întâlnire și a discutat cu cei aproximativ 20 de reprezentanți ai ONG-urilor pe marginea unei tematici propuse de aceștia din urmă înainte de întâlnire (tematica poate fi citită accesând următorul link: Tematică discuție cu Cristian Preda). Temele propuse au ținut cont de subiectele care vor fi dezbătute în următoarea legislatură a Parlamentului European și de interesele ONG-urilor prezente la întâlnire.

Domnul Preda a prezentat pe scurt patru dintre cele o sută de puncte din programul PMP pentru Parlamentul European, accentuând mai multe idei, printre care: “deputatul european nu este o clonă votată în Parlamentul European pentru miniștri”, “Schengen nu pune doar probleme tehnice; cine gândește așa trăiește într-un trecut comod” sau “e nevoie de o aderare cât mai rapidă a României la zona euro; ar fi dramatic să depășim orizontul 2018 – 2019″.

Pe parcursul dezbaterii, domnul Preda a expus amănunțit aspecte relevante privind funcționarea Parlamentului European, subliniind următoarele:

• Importanța lucrului pe grupuri parlamentare sau pe comisii;
  • Filozofia PE este una consensualistă; în PE sunt 194 de partide, ceea ce face consensul greu de construit, acesta fiind greu de obținut chiar și la nivelul grupului politic (în grupul Partidului Popular European – PPE fiind 51 de partide, de exemplu);
  • Coordonatorii grupurilor pot fi într-o poziție mult mai relevantă decât raportorii; coordonatorii sunt cei care stabilesc strategia generală a grupurilor;
  • A gestionat peste 400 de rezoluții în PE în sesiunea parlamentară tocmai încheiată etc.

DSC07348

Dintre răspunsurile pe care domnul Cristian Preda le-a dat ulterior întrebărilor care i-au fost adresate, câteva aspecte sunt punctate mai jos:

• PPE este scindat în multe privințe: etică, extindere etc. Domnul Preda a votat constant cu partea liberală a PPE; de exemplu, va vota mereu conform filozofiei că egalitatea de gen este foarte importantă;
  • În privința raportului Lunacek, a votat împotrivă, conform rezoluției PPE; oricum, acest raport a avut sute de amendamente, ceea ce a făcut ajungerea la consens imposibilă; în această chestiune, nu se va obține consensul;
  • În opinia domnului Preda, definiția familiei se extinde inclusiv la parteneriat; crede că trebuie recunoscute diferite forme de parteneriat, de coabitare, dar trebuie identificate “forme de limbaj care să nu șocheze” populația conservatoare – “există riscul radicalizării pozițiilor conservatoare”;
  • Segregarea locativă îi privește în România pe romi în cea mai mare măsură. În PE nu există o preocupare pentru acest lucru, ceea ce se datorează faptului că romii din România nu au reprezentare politică;
  • În chestiunea adopțiilor realizate de cupluri formate de persoane de același sex “nu am un punct de vedere, dar pot participa la o dezbatere”, a spus domnul Preda;
  • Va semna Carta Drepturilor Digitale;
  • Este de acord cu Manifestul Culture Action Europe, deși “exprimă o filozofie extrem de pesimistă”. “Eu nu cred că suntem în fața unui eșec al Europei”, a spus domnul Preda și a continuat: “Dezvoltare socială fără dezvoltare economică nu se poate”
  • Consideră că și opoziția din România trebuie să furnizeze numele unui candidat pentru postul de Comisar, astfel încât șeful Comisiei Europene să poată alege dintre mai multe propuneri venite din țară. România ar trebui să vizeze portofoliul agriculturii; dacă nu, putem viza Agenda digitală, unde “România se ilustrează ca o forță” sau energie, transporturi.

Flimul evenimentului va putea fi vizionat mâine pe site-ul Fundației: http://www.fundatia.ro/

ONG-urile reprezentate la întâlnirea de astăzi au fost: Centrul pentru Jurnalism Independent, ACCEPT, FOND – Federația ONG pentru dezvoltare, Centrul FILIA, NDI România, Societatea Academică din România, Metru Cub – resurse pentru cultură, SECS și APADOR-CH.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să o contactați pe Liana Rusu, Director de comunicare al Fundației pentru o societate deschisă, prin e-mail liana.rusu@fundatia.ro