Manifestul cetățenilor și Caravana Transeuropa în România (25-28 aprilie)

transeuropaNoi, locuitorii Europei, prin naștere sau prin circumstanțe permanente, credem că Uniunea Europeană și statele sale membre au eșuat să asigure bunăstarea cetățenilor europeni și nu au reușit să reacționeze așa cum ar fi trebuit la schimbările globale și locale care au afectat Europa în ultimii cinci ani de criză.

Credem că Europa are un viitor comun, dar simțim că pierdem controlul asupra destinului nostru. În loc să ne bazăm pe suveranitatea slăbită a statelor naționale, vrem să acționăm la un nivel transnațional. Europa poate avea un rol important ca spațiu al democrației, solidărității și egalității, însă pentru aceasta este nevoie de schimbări rapide și radicale ale structurii politice actuale și a priorităților Uniunii Europene.

Astfel începe Manifestul Cetățenilor, o inițiativă a European Alternatives, o organizație care își propune să exploreze potențialul politicilor transnaționale ca răspuns la actuala criză politică, economică și socială cu care se confruntă întreaga lume. Inițiatorii manifestului cred că, cel puțin pentru Uniunea Europeană, soluția nu se mai găsește în vechile mecanisme ale statelor naționale, ci trebuie căutată în cooperarea transnațională.

Pe durata campaniei electorale pentru Parlamentul European, EA organizează șase Caravane Transeuropa, prin care să unească orașe și comunități de pe întregul continent. Cele peste 30 de comunități vizitate au în comun faptul că în ultimul an au participat într-un fel sau altul la manifestații sau proteste prin care să semnaleze nemulțumirea cetățenilor în legătură cu starea de fapt din țările Uniunii. Una din cele șase caravane are ca punct de plecare orașul Cluj-Napoca și va avea patru opriri în România:

• 25 aprilie, Cluj-Napoca, la centrul social și cultural Fabrica de Pensule
  • 26 aprile, Roșia Montana, întâlnire cu comunitatea locală
  • 27 aprile, Pungești, protest împotriva exploatării gazelor de șist
  • 28 aprilie, București, eveniment Street Art Paining în Piața Sf. Gheorghe, solidaritate cu comunitatea LGBT

Harta tuturor caravanelor poate fi vizualizată pe pagina citizenspact.eu.

Prima ediție a Manifestului Cetățenilor are și o secțiune consistentă de propuneri de politici europene. Deocamdată, cele peste 100 de pagini sunt disponibile doar în limba engleză (cu siguranță autorii vor fi bucuroși pentru orice voluntar ce ar dori să traducă documentul sau părți din el). Documentul se dorește a fi „un Manifest participativ și transnațional sub forma unui pact între cetățenii europeni și structurile guvernamentale la nivel de UE”.