Politică fără bariere

PfB9

Scrisoare publică

13.10.2014

(versiunea .docx; versiunea .pdf)

Doamnelor și domnilor candidați,

Vă solicităm să luați în considerare următoarele propuneri ale campaniei „Politică fără bariere”, și să vă asumați punerea lor în practică. Așteptăm cu interes pozițiile dumneavoastră publice din care să reiasă fără echivoc dacă:

1. Susțineți formarea partidelor politice cu minim trei membri fondatori, fără criteriu de teritorialitate?
  2. Susțineți introducerea cerinței de a prezenta un număr rezonabil de semnături la depunerea oricărei candidaturi, pe listă de partid sau independentă, indiferent de tipul de alegeri?
  3. Susțineți abrogarea prevederilor care permit partidelor politice să primească cu prioritate sedii de la autoritățile publice locale?
  4. Susțineți stabilirea unor condiții similare pentru candidați independenți și partide politice privind participarea în alegeri și obținerea unui mandat în consiliile locale și județene?
  5. Susțineți eliminarea depozitului financiar pentru validarea candidaturilor pentru Parlament?
  6. Susțineți finanțarea de la bugetul public a tuturor partidelor politice proporțional cu numărul de voturi, indiferent dacă sunt sau nu parlamentare?
  7. Susțineți eliminarea prevederilor care interzic cetățenilor să semneze pentru susținerea a mai mult de un candidat sau partid?

Propunerea noastră răspunde unei îngrijorări crescânde cu privire la calitatea procesului democratic din România. Constatăm că încrederea în instituțiile politice democratice, în special în partide, Parlament și Președinte, este foarte scăzută. În același timp, scade implicarea politică a cetățenilor: participarea redusă la vot, reticența la înscrierea într-o organizație politică, dezinteresul față de participarea la deciziile autorităților alese, stigmatizarea politicii ca întreg. Toate acestea contribuie la slăbirea democrației și pot avea consecințe negative foarte grave pe termen mediu și lung. Este necesar să luăm măsuri înainte ca situația să se deterioreze și mai mult.

Unul dintre cele mai importante motive care determină aceste evoluții nedorite este modul în care participarea politică este legiferată și, în fapt, descurajată. În principal legea partidelor politice, dar și prevederi din legile electorale, impun bariere administrative în calea participării politice. Acest lucru este vizibil mai cu seamă în politica la nivel local, în condițiile în care România continuă să traverseze un proces de descentralizare graduală. Actualul blocaj nu poate fi depășit decât printr-o acțiune asumată și curajoasă a responsabililor politici și societății civile.

Organizațiile semnatare, reunite în campania „Politică fără Bariere” consideră că modificarea legislației este o reparație necesară în ceea ce privește exercitarea dreptului la asociere și la participare politică, acum grav îngrădite.

Propunerile noastre urmăresc două obiective majore. Primul este eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere. Al doilea obiectiv este asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți.

Odată adoptate, propunerile noastre ar conduce la revigorarea competiției electorale, la un interes crescut din partea cetățenilor pentru politică și la o mai bună reprezentare a intereselor existente în societate.

Organizațiile semnatare și-au asumat și continuă să își asume încurajarea cetățenilor în a participa la alegeri, ca alegători și candidați. Din păcate, legislația actuală, care limitează participarea politică prin cele mai drastice condiții impuse in Uniunea Europeană, limitează și exercitarea deplină și eficientă a acestui rol important al societății civile.

Sperăm să vă definiți o poziție publică în perioada campaniei electorale și – foarte important – să vă asumați, împreună cu partidele care v-au nominalizat sau grupul de susținători, această reformă indispensabilă regenerării democratice a României.

Având în vedere faptul că într-o campanie electorală candidații trebuie să preia din subiectele și întrebările venite din partea societății, organizațiile semnatare își vor informa membrii, susținătorii și beneficiarii, precum și publicul larg, despre răspunsurile primite din partea candidaților la funcția de Președinte și, dacă va fi cazul, despre absența acestor răspunsuri.

(lista organizațiilor semnatare la final)

Organizațiile membre ale campaniei „Politică fără bariere”  împărtășesc valori comune precum respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, nediscriminare, libertate, egalitate și militează pentru democrație și stat de drept în România. Vizitați pagina Campaniei pentru mai multe informații:http://www.facebook.com/PoliticafaraBariere
Informații de contact:Ovidiu Voicu (ovidiu.voicu@fundatia.ro); Liana Rusu (liana.rusu@fundatia.ro)Fundația pentru o societate deschisă, Str. Căderea Bastiliei nr. 33, tel. 021.212.11.01, 021.212.11.02

Campania „Politică fără Bariere”

Asociația E-Civis

Asociația Funky Citizens

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală

Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH

Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația România Vie

Centrul pentru Jurnalism Independent

Comunitatea Uniți Salvăm

Expert Forum

Fundația pentru o Societate Deschisă

Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum

Rezistența Urbană

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală

Susținători:

Lista susținătorilor rămâne deschisă. Vă rugăm să ne contactați pe pagina campaniei sau la adresele indicate pentru a vă alătura.

Asociaţia Civicus România

Asociaţia Dăruieşte Viaţă