Politică fără bariere

Politică fără BariereCampania „Politică fără Bariere” urmărește modificarea legislației pentru garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri. Considerăm că modificarea legislației este o reparație necesară în ceea ce privește exercitarea dreptului la asociere și la participare politică, acum grav îngrădite.

Vă invităm să ne urmăriți pe pagina oficială a Campaniei.

Propunerile noastre urmăresc două obiective majore. Primul este eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere. Al doilea obiectiv este asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți.

Odată adoptate, propunerile noastre ar conduce la revigorarea competiției electorale, la un interes crescut din partea cetățenilor pentru politică și la o mai bună reprezentare a intereselor existente în societate.

Am transmis tuturor candidaților solicitarea de a se poziționa față de un număr de șapte solicitări concrete care conduc la implementarea acestui demers:

1. Susțineți formarea partidelor politice cu minim trei membri fondatori, fără criteriu de teritorialitate?
  2. Susțineți introducerea cerinței de a prezenta un număr rezonabil de semnături la depunerea oricărei candidaturi, pe listă de partid sau independentă, indiferent de tipul de alegeri?
  3. Susțineți abrogarea prevederilor care permit partidelor politice să primească cu prioritate sedii de la autoritățile publice locale?
  4. Susțineți stabilirea unor condiții similare pentru candidați independenți și partide politice privind participarea în alegeri și obținerea unui mandat în consiliile locale și județene?
  5. Susțineți eliminarea depozitului financiar pentru validarea candidaturilor pentru Parlament?
  6. Susțineți finanțarea de la bugetul public a tuturor partidelor politice proporțional cu numărul de voturi, indiferent dacă sunt sau nu parlamentare?
  7. Susțineți eliminarea prevederilor care interzic cetățenilor să semneze pentru susținerea a mai mult de un candidat sau partid?

Pentru mai multe informații, citiți scrisoarea publică anexată.

Organizațiile membre ale campaniei „Politică fără bariere” împărtășesc valori comune precum respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, nediscriminare, libertate, egalitate și militează pentru democrație și stat de drept în România. Organizațiile care doresc să susțină demersul sunt rugate să ne semnaleze acest lucru pe pagina campaniei, sau să ne contacteze:

Ovidiu Voicu (ovidiu.voicu[@]fundatia.ro);
Liana Rusu (liana.rusu[@]fundatia.ro)

Fundația pentru o societate deschisă, Str. Căderea Bastiliei nr. 33, tel. 021.212.11.01, 021.212.11.02

Campania „Politică fără Bariere” – Inițiatori:

Asociația E-Civis
Asociația Funky Citizens
Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH
Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe