”Politics for People” – o campanie împotriva lobby-ului băncilor și marilor corporații

Înainte de a vorbi despre campania „Politics for People” se cuvine să facem o precizare. Am ales să prezentăm în această pagină evenimente și campanii propuse de organizații civice în contextul alegerilor europene, uitându-ne mai ales la propunerile pe care le găsim mai rar pe agenda marilor partide europene. Desigur că pe durata campaniei vom ajunge inevitabil și la temele centrale ale acesteia. Credem însă că este justificat efortul ca măcar cu ocazia alegerilor să privim la inițiativele mai puțin auzite, dar care se desprind dintr-o înțelegere mai largă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor europeni. Nu înseamnă că susținem sau respingem o idee sau alta (exceptând, evidnt, acele poziții care încalcă drepturi și libertăți ale cetățenilor). Este și cazul campaniei pe care o prezentăm astăzi.

ALTER-EU (acronimul pentru Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation) este o organizație pan-europeană care crede că lobby-ul corporatist este o problemă importantă a Uniunii, pentru că are o influență prea mare asupra deciziilor luate de Parlamentul European și de Comisia Europeană, mergând până la a exclude cetățenii din dezbaterea politică:

Multe dintre legile naţionale îşi încep circuitul la nivel european, în Parlamentul European, iar marile corporaţii precum şi băncile cheltuiesc sute de milioane de euro anual pentru a se asigura că politicile europene le satisfac nevoile; iar acest lucru dă roade. Între timp, noi cetăţenii, suntem cei care pierdem, spune manifestul ALTER-EU

Au dreptate sau nu? Este adevărat că lobby-ul corporatist este atât de puternic încât să ne afecteze negativ viața? Nu știm care este răspunsul la aceste întrebări. Dar vă invităm să citiți argumentele celor de la ALTER-EU (disponibile și în limba română) și să judecați singuri.

Este interesant că inițiatorii campaniei și-au propus să acționeze în interiorul sistemului instituțional. Soluțiile pe care le propun țin de decizii ale Parlamentului European, și de aceea își doresc să sensibilizeze candidații față de aceste probleme. Dacă vă vor convinge, aveți la dispoziție un instrument prin care să transmiteți aceste opinii candidaților români pentru PE. Chiar dacă nu veți fi convinși, cu siguranță va fi o lectură interesantă, care va arăta cât de important este de fapt Parlamentul European în viața noastră.