Societatea civilă invită partidele la dezbatere

invitatieladezbatere23 de organizații ale societății civile (lista este la finalul articolului) au transmis în cursul săptămânii trecute o invitație la dezbatere partidelor care, la acel moment, fuseseră confirmate de către BEC pentru participare la alegerile pentru Parlamentul European. Invitația a fost pentru întâlniri individuale cu reprezentanții fiecărui partid, așa cum arată și textul documentului:

Ne dorim o discuție liberă cu unul sau mai mulți dintre candidații pe care îi propuneți sau persoane din conducerea partidului care au contribuit la stabilirea programului politic, în cadrul căreia vor participa reprezentanți ai organizațiilor semnatare dar şi alte ONG-uri care vor dori să se informeze sau să adreseze întrebări. Întâlnirile vor fi publice.

Dintre temele de interes pentru noi enumerăm: promovarea diversității și a toleranței; politicile de incluziune și de combatere a discriminării; combaterea discursului incitator la ură; reflectarea problematicii incluziunii romilor în politici europene; agenda digitală, drepturile digitale și măsurile pentru protejarea vieții private; cultura și dezvoltarea durabila. Lista nu este exhaustivă și va fi completată cu teme specifice programului dumneavoastră politic.

Au răspuns deja invitație, confirmând interesul, trei partide: PMP, PDL și PNL. În aceste zile, continuă discuțiile pentru a stabili data și locul, în funcție de agenda ambelor părți. Sperăm să primim răspunsuri și de la celalalte partide și aceste întâlniri să fie utile atât politicienilor cât și societății civile. În principiu, întâlnirile vor avea loc la Centrul Public al Fundației pentru o Societate Deschisă, din București, sector 1, strada Căderea Bastiliei nr. 33. Vom anunța în timp util data și ora exacte.

Lista organizațiilor care au trimis invitația:

• Fundația pentru o Societate Deschisă
  • Asociația E-Civis
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Centrul Parteneriat pentru Egalitate
  • Centrul Step by Step
  • Fundația Tineri pentru Tineri
  • CENTRAS – Centrul de asistență pentru organizații neguvernamentale
  • Societatea Academică din România
  • Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
  • Centru de Resurse pentru Participare Publică – Ce-Re
  • GRADO – Grupul Român pentru Drepturile Omului